Teatri Kombëtar dhe historia e tij 75 vjecare (dokumenta)

Teatri Kombëtar dhe historia e tij 75 vjecare (dokumenta)

Teatri Kombëtar është i pari teatër profesionist shqiptar,I hapur për publikun më 17 Maj 1945.Godina ndodhej edhe sot e kësaj dite,në zemër të qytetit si 69 vite më parë.Ky teatër ka një repertor prej 500 premierash nga dramaturgjia kombëtare dhe ndërkombëtare, duke nisur që nga korifejtë e antikitetit dhe për të vijuar me autorë si […]

Kronologjia e statusit ligjor të Teatrit Kombëtar dhe Qendrës Historike të Tiranës: 2000 – 2020

Kronologjia e statusit ligjor të Teatrit Kombëtar dhe Qendrës Historike të Tiranës: 2000 – 2020

(Bazuar mbi dokumentet e bëra publike deri më sot) * 13 prill 2000 Këshilli i Ministrave merr Vendimin nr. 180 për “Shpalljen Ansambël Monument kulture të aksit kryesor dhe qendrës historike të qytetit të Tiranës”. Harta shoqëruese (foto 1) e ketij vendimi u realizua nga Instituti i Monumenteve të Kulturës, dhe kompleksi i Teatrit Kombëtar […]

Maqedoni , hiqet pllaka simbol e Nënë Terezës shqiptaret ne proteste ….

Maqedoni , hiqet pllaka simbol e Nënë Terezës shqiptaret ne proteste ….

Qyteti i Shkupit do të gjejë zgjidhje për pllakën përkujtimore të Nënës Terezë në sheshin “Maqedonia”, pas reagimeve se nuk është e udhës që qytetarët të shkelin nëpër sipërfaqen e gjelbër për ta nderuar figurën e saj. Shilegov u takua me drejtorin e Qendrës përkujtimore.Parcela në të cilën tani është mbjellë barë i është shitur […]

DW: Shqipëria ateiste, historia e Kishës-Bunker (film)

DW: Shqipëria ateiste, historia e Kishës-Bunker (film)

Nga Rashela Shehu, DW Shqip E kaluara diktatoriale e Shqipërisë ngjall edhe sot kureshtjen e mediave të huaja. Deutsche Welle sjell përmes një reportazhi një nga dëshmitë unikale të Shqipërisë ateiste, “historinë e Kishës – Bunker”. Lini, gadishulli i vogël në brigjet perëndimore të Liqenit të Ohrit, vetëm 22 km nga qyteti i Pogradecit, ruan […]

Nga marangoz në piktor…

Nga marangoz në piktor…

Ishte viti 1992, kur u largua drejt Greqisë, në këmbë, një rrugëtim mes maleve. E ashtu sikurse shumë shqiptarë të tjerë që ikën asokohe nga vendi i tyre, edhe Dëfrim Hasa kishte shumë ëndrra.Atë kohë mendonte se nuk dinte të bënte asgjë tjetër veçse të pikturonte. Por, në një vend ku askush nuk e priste […]