Zbulohet dokumenti i njohjes së pavarësisë së Shqipërisë nga Bullgaria

Zbulohet dokumenti i njohjes së pavarësisë së Shqipërisë nga Bullgaria

Arkivat rajonale duket se janë plot me dëshmi e dokumente për Shqipërinë dhe shqiptarët. Një nga më të pasurit është dhe Arkivi Shtetëror Bullgar, në raftet e te cilit duket se zënë vend me qindra dokumente të rëndësisë së veçantë për historinë gjithëkombëtare, që nga librat e botuar në gjuhën shqipe në vitet e 1890-ta, […]

1912/Delegatët e Kuvendit të Vlorës (emrat)

1912/Delegatët e Kuvendit të Vlorës (emrat)

Kuvendi i Vlorës i mbajtur më 28 nëntor deri më 7 dhjetor 1912, kishte vlerën e një mbledhje kushtetuese. Ai shpalli pavarësisë dhe formoi qeverinë e përkohshme. Delegatët e këtij kuvendi kanë ardhur në kohë të ndryshme. Më poshtë do gjeni një renditje të emrave të tyre, si dhe të kohës kur kanë ardhur, apo […]

Masakra e Çameve dhe fashizmi

Masakra e Çameve dhe fashizmi

Çamëria! Sa vrer është derdhur për gati 50 vjet mbi banorët e saj autoktonë! Sa viktima, sa krime, sa masakra ka përjetuar popullsia e asaj treve! Dhe sikur të mos mjaftonte gjenocidi i skajshëm grek, sa shpifje të paskrupullta u thurën në adresë të atij populli që kaloi nëpër kalvarin e vuajtjeve të papërfytyrueshme gjatë […]

Fan Noli telegrame udhëheqësve botëror për aksionin italian në Shqipëri

Fan Noli telegrame udhëheqësve botëror për aksionin italian në Shqipëri

“Le Temps” ka botuar, të martën e 11 prillit 1939, në faqen n°2, një shkrim në lidhje me telegramet e Fan Nolit dërguar asokohe udhëheqësve më lartë botërorë, si arsye e pushtimit të Shqipërisë nga Italia fashiste, të cilin, Aurenc Bebja, nëpërmjet Blogut “Dars (Klos), Mat – Albania”, e ka sjellë për publikun shqiptar : […]

“Gjurmë Shqiptare”: Historia e vërtetë e Çerçiz Topullit

“Gjurmë Shqiptare”: Historia e vërtetë e Çerçiz Topullit

Cila është historia e vërtetë e Çerçiz Topullit? Përballjet, rrethimet, atentatet e pjesë të tjera të pa treguara të jetës së kapedanit vijnë përmes dokumentarit të gazetarit Marin Mema. Cila është jeta e Çerçiz Topullit , vështirësitë, përballjet, betejat, rrethimet, shkrimet e gjithçka tjetër që nuk është treguar kurrë e plotë? Dokumentari sjell të vërtetat […]

Në gjurmë të shqiptarëve të Selanikut. Si u prish varreza e shqiptarëve nga grekët

Në gjurmë të shqiptarëve të Selanikut. Si u prish varreza e shqiptarëve nga grekët

Selaniku, është qyteti i dytë më i madh në Greqi për nga numri i banorëve. Sot në Selanik banojnë rreth1.000.000 njerëz. Pas shpërnguljes së banorëve myslimanë pas vitit 1923 në këtë qytet u vendosën mijëra refugjatë të ardhur nga Azia e Vogël. Pothuajse 2/3 e banorëve të këtij qyteti dhe të prefekturës kanë ardhur pas […]

ILIRIA NË PERIUDHËN E ZGJERIMIT DHE TË RËNIES SË PERANDORISË ROMAKE

ILIRIA NË PERIUDHËN E ZGJERIMIT DHE TË RËNIES SË PERANDORISË ROMAKE

1. GJENDJA EKONOMIKO-SHOQËRORE DHE ADMINISTRIMI I ILIRISË NË SHEK. I-III E.SONË Shteti romak si gjatë luftërave, ashtu edhe pas mbarimit të tyre u mor me organizimin administrativ të viseve të pushtuara, të cilin e kreu në disa etapa dhe me ndryshime sipas koniunkturave që krijoheshin herë pas here dhe në pajtim me mundësitë që kishte […]

QËNDRESA E ILIRËVE KUNDËR PUSHTUESVE ROMAKË

QËNDRESA E ILIRËVE KUNDËR PUSHTUESVE ROMAKË

Luftërat e gjata të shtetit ilir dhe atij maqedon ishin bërë pengesa më e fuqishme kundër pushtuesve romakë. Thyerja e këtyre dy fuqive më të rëndësishme në Ballkan i kishte hapur Romës rrugën për të vazhduar më tej politikën e saj ekspansioniste në këtë gadishull dhe më tej në Lindje. Në shekullin II p.e.sonë dhe […]

Mbretëria Dardane doli në skenën historike në shek.IV p.e.sonë dhe u bë një prej faktorëve relevantë, politikë dhe ushtarakë në Evropën Juglindore gjatë shekujve III-I p.e.sonë Shteti i Dardanisë, duke i bërë sfidë dominimit romak për një kohë të gjatë, ra nën pushtetin e Perandorisë Romake. dhe iu bashkangjit Provincës së Mezisë së Epërme (Moesia […]