Për Mëmëdhenë , Çerçiz Topulli

Për Mëmëdhenë , Çerçiz Topulli

15 korriku i këtij viti shënon 105 vjetorin e vrasjes së patriotit. Luftëtari i paepur çlirimtar shqiptar Çerçiz Topulli. Çerçiz Topulli u shqua si veprimtar i Rilindjes kombëtare shqiptare. Dhe e vuri gjithë jetën e tij në shërbim të lëvizjes për çlirimin dhe mbrojtjen e Shqipërisë. Është tejet frymëzuese të mendohet . Në një periudhë […]

Mbreteria Dardane

Mbreteria Dardane

Mbretëria Dardane doli në skenën historike në shek.IV p.e.sonë dhe u bë një prej faktorëve relevantë, politikë dhe ushtarakë në Evropën Juglindore gjatë shekujve III-I p.e.sonë Shteti i Dardanisë, duke i bërë sfidë dominimit romak për një kohë të gjatë, ra nën pushtetin e Perandorisë Romake. dhe iu bashkangjit Provincës së Mezisë së Epërme (Moesia […]

Kultura në kohën e vonë antike (shek. IV-VI)

Kultura në kohën e vonë antike (shek. IV-VI)

Gjendja ekonomike e politike që u krijua në provincat ilire në shek. IV të e. sonë ndikoi edhe në zhvillimin e kulturës, nxiti gjallërimin dhe vazhdimin e traditave kulturore të lashta. Në shekujt që pasuan, kultura materiale, bashkë me ndikimet bizantine filloi të marrë tipare të qarta anase, mbi bazën e të cilave do të […]

Iliria ne periudhen e zgjimit dhe te renies se perandorise romake

Iliria ne periudhen e zgjimit dhe te renies se perandorise romake

1. GJENDJA EKONOMIKO-SHOQËRORE DHE ADMINISTRIMI I ILIRISË NË SHEK. I-III E.SONË Shteti romak si gjatë luftërave, ashtu edhe pas mbarimit të tyre u mor me organizimin administrativ të viseve të pushtuara, të cilin e kreu në disa etapa dhe me ndryshime sipas koniunkturave që krijoheshin herë pas here dhe në pajtim me mundësitë që kishte […]

Kryengritjet e ilirëve në mesin e shek. 1 p.e.s

Kryengritjet e ilirëve në mesin e shek. 1 p.e.s

Megjithëse popullsitë e ndryshme ilire ishin mundur në beteja të veçanta nga ushtria romake, kjo e fundit nuk e kishte thyer përfundimisht qëndresën e tyre. Pas luftërave mbrojtëse filluan kryengritjet. Mizoritë e ushtrive romake, veprimet arbitrare të komandantëve e të qeveritarëve romakë, taksat e rënda, plaçkitjet e grabitjet e pushtuesve i shtynë në kryengritje ilirët […]

Lufta e tretë iliro-romake (pjesa e dyte)

Lufta e tretë iliro-romake (pjesa e dyte)

Kështu në çastin kur konflikti kishte arritur kulmin e tij, mbreti ilir kishte vendosur të hynte në luftë kundër Romës, duke e zgjedhur këtë si të vetmen rrugë për mbrojtjen e pavarësisë politike. Vendimi i tij u prit me entuziazëm në Maqedoni, në Rod dhe duhet menduar edhe në vise të tjera të Ballkanit, sepse […]

Politika e jashtme e mbretit Gent

Politika e jashtme e mbretit Gent

Duke qenë në marrëdhënie të ndera me Romën, Genti u kujdes të vendosë marrëdhënie të mira me fqinjët ballkanikë. Qysh në fillim të sundimit të tij, ai ia arriti të vendoste lidhje miqësore me fqinjën lindore, Mbretërinë Dardane. Këto marrëdhënie mbreti i përforcoi me një martesë dinastike dhe sado e ndërlikuar që u bë më […]

Lufta e trete ILIRO- ROMAKE , renia e shtetit ilir dhe gjendja politike në Ballkan e në Iliri pas vitit 196.

Lufta e trete ILIRO- ROMAKE , renia e shtetit ilir dhe gjendja politike në Ballkan e në Iliri pas vitit 196.

Ardhja në fuqi e Gentit dhe gjallërimi i forcave antiromake në Iliri Pasi fitoi luftën e dytë me Maqedoninë, Roma u kujdes të forconte pozitat e saj në Greqi dhe të zinte këtu vendin e Maqedonisë. Për këtë qëllim ajo shfrytëzoi me mjeshtëri kontradiktat që ekzistonin midis shteteve greke; duke përkrahur Lidhjen e Ahesë asgjësoi […]

1 2 3 5