Historia e alfabetit të gjuhës shqipe.

Historia e alfabetit të gjuhës shqipe.

Nga Stavri Skendo. Historia e Abc Shqipe eshte nje histori e gjate dhe e nderlikuar. Ndarjet tokesore te Vendit -Veri e Juge –me krahinat e tyre me kulture te ndryshme. Nje rol te dalluar kane luajtur ; edhe grupet fetare. Interesat politike te fuqivet te huaja. Kane shtuar kesaj historie nje nderlikim dhe vecori te […]

Maqedoni , kalon projektligji gjuha Shqipe do behet zyrtare .

Maqedoni , kalon projektligji gjuha Shqipe do behet zyrtare .

Qeveria në Shkup ka miratuar më në fund projektligjin për përdorimin e gjuhëve, ligji shumë i debatuar dhe i kërkuar me forcë nga partitë shqiptare në Maqedoni. Në projektligj, i cili tashmë pritet t’i kaloi Kuvendit për diskutime në muajin shtator, parashikohet se veç gjuhës maqedonase, gjuhë zyrtare është dhe shqipja dhe alfabeti i saj. […]

Gjuha Shqipe – studim

Gjuha Shqipe – studim

Gjuha shqipe bën pjesë në familjen e gjuhëve indoevropiane, ku futen gjuhët indoiranike, greqishtja, gjuhët romane, gjuhët sllave, gjuhët gjermane, etj. Ajo formon një degë të veçantë në këtë familje gjuhësore dhe nuk ka ndonjë lidhje prejardhjeje me asnjerën prej gjuhëve të sotme indoevropiane. Karakteri indoevropian i shqipes, përkatësia e saj në familjen gjehësore indoevropiane, […]