Del dokumenti, Enver Hoxha ngeli katër herë në klasë.

Del dokumenti, Enver Hoxha ngeli katër herë në klasë.

Studiuesi Hasan Bello ka publikuar sëfundmi një dokument të rrallë, i cili lidhet me arsimimin e diktatorit Enver Hoxha kur ai ishte i ri.Bëhet fjalë për një shkresë të Ministrisë së Arsimit gjatë Mbretërisë së Zogut, në të cilën jepen të dhëna mbi të rinjtë shqiptarë që kishin marrë bursa për të studiuar jashtë shtetit. […]

Habit Isuf Kalo: Enveri nuk u helmua në trup. E donte familjen e tij, por ambiciet, intrigat…

Habit Isuf Kalo: Enveri nuk u helmua në trup. E donte familjen e tij, por ambiciet, intrigat…

27 vite nga rënia e sistemit komunist në media është përsëritur në mënyrë të shpeshtë akuza se Enver Hoxha është “helmuar” nga katër njerëzit më besnikë të tij. Ka qenë nusja e djalit të vogël të Enverit, Liljana ajo që ka marr flamurin e kësaj akuze duke fajësuar për këtë Nexhmije Hoxhën, Ramiz Alinë, Dr […]

Torturat e përdorura ndaj grupit të deputetëve dhe intelektualëve në vitet 1947-1948

Torturat e përdorura ndaj grupit të deputetëve dhe intelektualëve në vitet 1947-1948

Procesi ndaj grupit të deputetëve dhe intelektualëve të tjerë është zhvilluar nëpërmjet një procesi të tmerrshëm torturash. Gjatë periudhës së hetimit vdiqën nga torturat e rënda, këta të pandehur: -Ali Begeja, ish kryebashkiak i Tiranës (procesi i parë), vdiq më 18.8.1947. Për të u shkrua se gjoja “vdiq në burg duke u hedhur nga dritarja”. […]

500 “elementët reaksionarë e armiq” që u dëbuan nga Tirana në tetor 1946

500 “elementët reaksionarë e armiq” që u dëbuan nga Tirana në tetor 1946

Ndër krimet e spikatura të komunistëve në fillimet e pushtetit të tyre, por që është vërejtur edhe në vitet e tjera si dukuri është procesi i spastrimit të qyteteve nga “reaksionarët”. Ky proces politiko-grabitqar që shoqërohej gjithnjë me përzënie nga shtëpia, ishte një nga mjetet më të thjeshta në kuadër të goditjes së klasave të […]

Për “6 mijë trupat” e vrarë nga komunistët

Për “6 mijë trupat” e vrarë nga komunistët

Nisur nga keqinformime e keqinterpretime sistematike që po i jepen publikut në lidhje me personat që kanë humbur jetën gjatë regjimit komunist si dhe me shifrën e “6 mijë të zhdukurve”, e quaj me vend të sqaroj të interesuarit rreth kësaj çështjeje. Së pari, duhet ndarë koncepti mbi personat që humbën jetën nga komunistët dhe […]

Deklaratat e Kadrie Kadaresë kundër regjimit komunist

Deklaratat e Kadrie Kadaresë kundër regjimit komunist

Nga të dhënat operative rezultonte se Kadrie Kadare zhvillonte agjitacion e propagandë kundër regjimit. Në informacionin e datës 1.11.1978 për sekretarin e parë vendor të PPSH-së, Simon Stefani, midis të tjerash thuhej: “Nga të dhënat e katër bashkëpunëtorëve dilte se: “Kadria u ka propaganduar atyre për jetën gjoja të mirë që bëhet në vendet kapitalisto-revizioniste, […]

Kampi i Tepelenës në vitet 1949 – 1953, si kamp i internimit të fëmijëve

Kampi i Tepelenës në vitet 1949 – 1953, si kamp i internimit të fëmijëve

Nisur nga disa informacione të gabuara e kontradiktore që i janë dhënë kohët e fundit publikut nga institucione shtetërore, në lidhje me njërin prej kampeve tela me gjemba, por shkruaj më poshtë disa të dhëna të përgjithshme. Internimi në kampe tela me gjemba gjatë diktaturës komuniste është vuajtja e dënimit në periudhën 1945 – 1953 […]

Operativi i Gjazës, Kristaq Pleqi dhe radioja e Kardinalit Mikel Koliqi

Operativi i Gjazës, Kristaq Pleqi dhe radioja e Kardinalit Mikel Koliqi

Kardinali Mikel Koliqi ishte vëllai i Ernestit. Për hakmarrje ndaj vëllait që ishte një personalitet i emigracionit politik shqiptar, regjimi komunist e burgosi të përmendurin për 13 vjet (tri dënime më 1945, 1946-1950 dhe 1977-1986) si dhe e internoi për 23 vjet në vitet 1954 – 1977 (më 1954-1955 në Shtyllas e Radostimë të Fierit; […]