Elez Biberaj, dokumentet që Sigurimi i Shtetit mblidhte për të .

Elez Biberaj, dokumentet që Sigurimi i Shtetit mblidhte për të .

Nga Kastriot Dervishi Për personat e spikatur dhe me cilësi si kundërshtarë të regjimit komunist. Organi i zbulimit politik hapte dosje përpunimi ose fashikull verifikimi. Një dosje as fashikull dhe as përpunimi, është edhe ajo në ngarkim të Elez Biberajt. Koha e informacioneve është në vitet 1981-1990. Biberaj ishte nga viti 1978 anëtar i Shoqatës […]

Një nga operativët që drejtonte ndjekjen e Maks Velos

Një nga operativët që drejtonte ndjekjen e Maks Velos

Nga Kastriot Dervishi Ky është Piro Katro, një nga operativët që drejtonte ndjekjen e Maks Velos. Nga pikëpamja kohore, ky është më jetëgjati në përndjekjen e Velos. Sip dihet, punëtorët operativë të Sigurimit ishin punëtorë partie të specializuar, zhvilluesit e drejtpërdrejtë të luftës së klasave. Lindur më 15.7.1945 në Opar të Korçës, me origjinë fshatar […]

1945 / Pushkatimi Ndue Palit te Zalli i Kirit

1945 / Pushkatimi Ndue Palit te Zalli i Kirit

Nga Fritz RADOVANI ZALLI I KIRIT në Shkoder, jo pak djelm si Ndue Pali ka kalbë në lule të Rinisë. Edhe krimineli Aranit Çela, mik i tiranit Enver Hoxha, jo pak plumba mbas koke ka shprazë aty n’ atë Zall të bardhë si biluri pranë atij Muri Gjakut, rrethues i Rrëmajit .Kaçubat e ferrave me […]

Persekutimi nga komunistët i Blanka Balliçit

Persekutimi nga komunistët i Blanka Balliçit

Një ndër rastet tipike të persekutimit komunist ku bashkëshortët akuzohen si “agjentë” të agjenturave të kundërta është ai i elbasanasit Adem Balliçi dhe austriakes Blanka De Corvin. Blanka ishte vajza e një diplomati austriak. Në vitet 1931-1944 Adem Balliçi është shef i buxhetit dhe monopolit në Ministrinë e Financave. Çifti ndërtoi një shtëpi përballë legatës […]

At Zef Pllumi dhe vigjilenca e “njeriut të ri”

At Zef Pllumi dhe vigjilenca e “njeriut të ri”

Në Shqipërinë komuniste nuk ishin vetëm njerëzit e regjimit keqbërës. Propaganda krijoi “njeriun e ri”, shërbëtorin më të verbër ndaj atij sistemi. “Njeriu i ri” i droguar nga ideologjia komuniste, përkundrejt një teneqeje dekoratë, apo fletëlavdërimi, kujtonte se duke i bërë keq tjetrit i shërbente atdheut. Historia që po tregoj është e vitit 1967, kohën […]

238 të internuar vdiqën në kampet tela me gjemba në vitet 1949-1953

238 të internuar vdiqën në kampet tela me gjemba në vitet 1949-1953

Pasi publiku është ushqyer së fundmi me informacione të pasakta e kontradiktore në lidhje me kampet tela me gjemba të diktaturës komuniste, për kohën e funksionimit të tyre dhe vdekshmërinë bën fjalë postimi i poshtëshënuar. Duke qenë se nuk e kam zakon që jap përgjigje kot, e theksoj se të dhënat e mëposhtme janë pjesë […]

Kampi tela me gjemba nr.3 (në fund nr.5), në Valias, Cërrik dhe Tiranë, në vitet 1948 – 1953

Kampi tela me gjemba nr.3 (në fund nr.5), në Valias, Cërrik dhe Tiranë, në vitet 1948 – 1953

Një prej kampeve tela me gjemba më të panjohur është ai që njihet me numrin 3 e më pas atë 5. Ky kamp ka përndjekur kryesisht shqiptarë nga jugu i vendit dhe pjesëtarë të minoritetit grek. Kampi është çelur në vitin 1948 pranë fermës “Ylli i Kuq” në Valias nëpër çadra e stalla, shtëpi të […]