Zbulohet dokumenti i njohjes së pavarësisë së Shqipërisë nga Bullgaria

Zbulohet dokumenti i njohjes së pavarësisë së Shqipërisë nga Bullgaria

Arkivat rajonale duket se janë plot me dëshmi e dokumente për Shqipërinë dhe shqiptarët. Një nga më të pasurit është dhe Arkivi Shtetëror Bullgar, në raftet e te cilit duket se zënë vend me qindra dokumente të rëndësisë së veçantë për historinë gjithëkombëtare, që nga librat e botuar në gjuhën shqipe në vitet e 1890-ta, […]

Del dokumenti, Enver Hoxha ngeli katër herë në klasë.

Del dokumenti, Enver Hoxha ngeli katër herë në klasë.

Studiuesi Hasan Bello ka publikuar sëfundmi një dokument të rrallë, i cili lidhet me arsimimin e diktatorit Enver Hoxha kur ai ishte i ri.Bëhet fjalë për një shkresë të Ministrisë së Arsimit gjatë Mbretërisë së Zogut, në të cilën jepen të dhëna mbi të rinjtë shqiptarë që kishin marrë bursa për të studiuar jashtë shtetit. […]

1945 / Pushkatimi Ndue Palit te Zalli i Kirit

1945 / Pushkatimi Ndue Palit te Zalli i Kirit

Nga Fritz RADOVANI ZALLI I KIRIT në Shkoder, jo pak djelm si Ndue Pali ka kalbë në lule të Rinisë. Edhe krimineli Aranit Çela, mik i tiranit Enver Hoxha, jo pak plumba mbas koke ka shprazë aty n’ atë Zall të bardhë si biluri pranë atij Muri Gjakut, rrethues i Rrëmajit .Kaçubat e ferrave me […]

Habit Isuf Kalo: Enveri nuk u helmua në trup. E donte familjen e tij, por ambiciet, intrigat…

Habit Isuf Kalo: Enveri nuk u helmua në trup. E donte familjen e tij, por ambiciet, intrigat…

27 vite nga rënia e sistemit komunist në media është përsëritur në mënyrë të shpeshtë akuza se Enver Hoxha është “helmuar” nga katër njerëzit më besnikë të tij. Ka qenë nusja e djalit të vogël të Enverit, Liljana ajo që ka marr flamurin e kësaj akuze duke fajësuar për këtë Nexhmije Hoxhën, Ramiz Alinë, Dr […]

Persekutimi nga komunistët i Blanka Balliçit

Persekutimi nga komunistët i Blanka Balliçit

Një ndër rastet tipike të persekutimit komunist ku bashkëshortët akuzohen si “agjentë” të agjenturave të kundërta është ai i elbasanasit Adem Balliçi dhe austriakes Blanka De Corvin. Blanka ishte vajza e një diplomati austriak. Në vitet 1931-1944 Adem Balliçi është shef i buxhetit dhe monopolit në Ministrinë e Financave. Çifti ndërtoi një shtëpi përballë legatës […]

Torturat e përdorura ndaj grupit të deputetëve dhe intelektualëve në vitet 1947-1948

Torturat e përdorura ndaj grupit të deputetëve dhe intelektualëve në vitet 1947-1948

Procesi ndaj grupit të deputetëve dhe intelektualëve të tjerë është zhvilluar nëpërmjet një procesi të tmerrshëm torturash. Gjatë periudhës së hetimit vdiqën nga torturat e rënda, këta të pandehur: -Ali Begeja, ish kryebashkiak i Tiranës (procesi i parë), vdiq më 18.8.1947. Për të u shkrua se gjoja “vdiq në burg duke u hedhur nga dritarja”. […]

500 “elementët reaksionarë e armiq” që u dëbuan nga Tirana në tetor 1946

500 “elementët reaksionarë e armiq” që u dëbuan nga Tirana në tetor 1946

Ndër krimet e spikatura të komunistëve në fillimet e pushtetit të tyre, por që është vërejtur edhe në vitet e tjera si dukuri është procesi i spastrimit të qyteteve nga “reaksionarët”. Ky proces politiko-grabitqar që shoqërohej gjithnjë me përzënie nga shtëpia, ishte një nga mjetet më të thjeshta në kuadër të goditjes së klasave të […]

At Zef Pllumi dhe vigjilenca e “njeriut të ri”

At Zef Pllumi dhe vigjilenca e “njeriut të ri”

Në Shqipërinë komuniste nuk ishin vetëm njerëzit e regjimit keqbërës. Propaganda krijoi “njeriun e ri”, shërbëtorin më të verbër ndaj atij sistemi. “Njeriu i ri” i droguar nga ideologjia komuniste, përkundrejt një teneqeje dekoratë, apo fletëlavdërimi, kujtonte se duke i bërë keq tjetrit i shërbente atdheut. Historia që po tregoj është e vitit 1967, kohën […]