Lista me zbulimet arkeologjike ne gjithe Shqiperine

Lista me zbulimet arkeologjike ne gjithe Shqiperine

Territori i Shqiperise, si pasoje i pozicionit te favorshem ne pellgun e Mesdheut, i cili njihet si nje prej djepeve me te rendesishme te civilizimit boteror ruan ne brendesi te tij nje numer te konsiderueshem te pikave arkeologjike te cilat jane deshmi e ketij qyteterimi. Keto pika jane te shtrira nga veriu ne jug perbejne […]

Zbulimi i pabesueshëm, gjenden fosilet e një dinozauri .…

Zbulimi i pabesueshëm, gjenden fosilet e një dinozauri .…

Në veri të Kinës janë gjetur kockat e një dinozauri të vjetër.Agjencia e lajmeve ‘Xinhua’ njofton se shkencëtarët e këtij vendi, në Lijialong të provincës Hebei hasën në fosil të kockave të legenit të dinozaurit që ka jetuar para 130 milionë vitesh. Hulumtimet e zhvilluara në fosilin e copëtuar tregojnë se dinozauri ka qenë me […]

Zbulohet varri më i lashtë i fiseve Maja

Zbulohet varri më i lashtë i fiseve Maja

Varri i një “mbreti -zot” të lashtë është gjetur në një nga sitet e qytetit të Majas, Waka në veri të Guatemalës. Analizat qeramike të artefaktit të gjetur në këtë vend daton mes viteve 300-350 pas lindjes së Krishtit. Artefakti përfshin një maskë mahnitëse të pikturuar, e cila ishte çelësi i identifikimit të varrit dhe […]

Në gjurmë të shqiptarëve të Selanikut. Si u prish varreza e shqiptarëve nga grekët

Në gjurmë të shqiptarëve të Selanikut. Si u prish varreza e shqiptarëve nga grekët

Selaniku, është qyteti i dytë më i madh në Greqi për nga numri i banorëve. Sot në Selanik banojnë rreth1.000.000 njerëz. Pas shpërnguljes së banorëve myslimanë pas vitit 1923 në këtë qytet u vendosën mijëra refugjatë të ardhur nga Azia e Vogël. Pothuajse 2/3 e banorëve të këtij qyteti dhe të prefekturës kanë ardhur pas […]

Arkeologjia Shqiptare-“Si u zbulua Afërdita në Belsh në vitin 2006”

Arkeologjia Shqiptare-“Si u zbulua Afërdita në Belsh në vitin 2006”

Aphrodite Pandemos, bust terrakote ilire, nga Belshi (Shqipëri). Shek III para Krishtit. Tiranë, Museu Archeologjik Spektrometri X-RAY SPECTROMETRYX. Nëntor 2006: Rezultatet e arritura gjatë studimit të disa terrakoteve ilire të Afërditës dhe qeramikat e lidhura që i përkasin shekullit të 3-të B.C.Objektet u gjetën nën ujë pranë brigjeve të liqenit Seferan, i cili ndodhet rreth […]