Arkeologjia Shqiptare-“Si u zbulua Afërdita në Belsh në vitin 2006”

Aphrodite Pandemos, bust terrakote ilire, nga Belshi (Shqipëri). Shek III para Krishtit. Tiranë, Museu Archeologjik

Spektrometri X-RAY SPECTROMETRYX.

Nëntor 2006: Rezultatet e arritura gjatë studimit të disa terrakoteve ilire të Afërditës dhe qeramikat e lidhura që i përkasin shekullit të 3-të B.C.Objektet u gjetën nën ujë pranë brigjeve të liqenit Seferan, i cili ndodhet rreth 2 km larg vendbanimit të lashtë ilir të Belshit (Shqipëria qendrore).

Shumica e gurëve ishin mbuluar me një shtresë të zezë me trashësi jo uniforme. Rrezatimi i rrezeve X është përdorur për përcaktimin e llojit të lëndëve të para të përdorura për prodhimin e gurëve të terrakoteve dhe për hetimin e prejardhjes së objekteve. Rezultatet analitike të marra nga mostrat lejuan të konkludohet se objektet e gjetura në liqenin e Seferanit duhet të ishin bërë nga argjila lokale.

Analizat e kryera në materialin e mbuluar me ngjyrë të zezë treguan se kjo shtresë është bërë nga një material i pasur me hekur. Nuk është e qartë nëse shtresa e zezë është aplikuar qëllimisht gjatë prodhimit të fibrurines ose është formuar për shkak të motit të objekteve nën ujë.

You must be logged in to post a comment Login