Deklarata bombë: “Shkëmbimi teritoreve nuk qe ide e SHBA, e kërkuan Thaçi dhe Vuçiçi”

Më në fund ish-Këshilltari për Siguri Kombëtare të Shtëpisë së Bardhë ka folur. John Bolton ka vënë gishtin për të treguar ideatorët e vërtetë të idesë së shkëmbimit të territoreve. Ai ka përmendur me emër Hashim Thaçin dhe Aleksandër Vuçiçin.

Si ideatorë të një projekti që ai nuk e ka kundërshtuar. “Nuk ka qenë ideja ime shkëmbimi i tokave. Janë liderat e Kosovës dhe Serbisë që e kanë kërkuar” .Ka thënë ai me zë dhe figurë për emisionin Fokus . Të gazetarit Robert Papa që transmetohet në Fax News.

Bolton në intervistën ka folur edhe për librin e tij të ri kundër Trump. Ai ka pranuar edhe se kjo ide kundërshtohej nga disa vende europiane. Por ka theksuar se do pranohej nese dy vendet arrinin marëveshjen. “Një nga gjërat që do të diskutonim  ishte këmbimi i tokave.

Europa & Ballkani kunder

Por në Ballkan dhe Europë u prit me kundërshtime . Kishin frikë se një shkëmbim tokash atje mund të ndodhte edhe në Europë gjetkë. Kjo ka ndodhur në histori, diçka me të cilën duhet të jetoni, ta pranoni.  Nëse Kosova dhe Serbia do kishin arritur marrëveshjen. Do të ishte një pjesë e saj ndërrimi i tokave. Një pjesë e BE do ishte kundër a do e kundërshtonte vallë? Kjo nuk do ndodhte”, tha Bolton në emisionin Fokus.

Në fakt, ish-Këshilltari për Siguri Kombëtare të Shtëpisë së Bardhë, nuk pohoi asgjë më shumë. Sesa ajo që pati thënë në 24 gusht 2018, në Kiev.  I pyetur nga Radio Free Europe në një konferencë për shtyp. Bolton pohoi se SHBA-të nuk do ta pengojnë një marrëveshje mes Kosovës dhe Serbisë.

Edhe nëse ajo përfshin shkëmbimin e territoreve. “Unë mendoj se ka shenja të reja. Të dyja qeveritë shumë qetësishst mund të kenë vullnetin për të negociuar mbi këtë. Politika jonë, politika e SHBA-ve është se nuk do ta pengojë një marrëveshje. Mes Kosovës dhe Serbisë edhe nëse ajo përfshin shkëmbimin e territoreve.”

Shitja si ide Amerikane

Dhe që nga ajo kohë  të gjithë atyre që kanë kundërshtuar këtë marrveshje. Si në Prishtinë si në Berlin u është shitur se kjo qe një ide amerikane prandaj duhej pranuar. Ky është një shanc që mund të jepet një herë në një shekull, e komentoi atë kryeministri shqiptar Edi Rama.

You must be logged in to post a comment Login