Mijëra evakuohen pas prishjes së dy digave në Michigan,qyteti Midland nëntë metra ujë .

GLANDWIN COUNTY, Mich.- Banorët e Edenville dhe Sanford në Michigan janë urdhëruar të evakuohen pas thyerjes së dy digave, duke bërë që guvernatorja Gretchen Whitmer të deklarojë një gjendje të jashtëzakonshme për zonën.

Midland mund të jetë nën nëntë metra ujë – niveli historik i ujit nga përmbytja e flakëve – sipas guvernatorit.

Deri më tani, 10,000 njerëz janë evakuuar ose janë në proces të evakuimit, tha Drejtori i cështjeve të Komunitetit për Qytetin e Midland Selina Crosby Tisdale për 7 News Të Mërkurën. Procesi ka ecur pa probleme pasi banorët i kanë marrë seriozisht kërkesat.

Ka rreth 42,000 njerëz në qytet dhe rreth 70,000 gjithsej në qark.
Sipas Tisdale, ata po e quajnë këtë një përmbytje 500-vjeçare. Një përmbytje e vitit 1986 goditi nivelin historik në rreth 33.9 metra. Zyrtarët presin që nivelet e lumit Tittabawassee të arrijnë rreth 36 metra më vonë në mëngjes të Mërkurën. Në mënyrë tipike, një deklaratë e urgjencës nga përmbytja bëhet kur nivelet e ujit godasin 20 metra.Në 5:44 p.m. E martë, Midland County dërgimin dhe Menaxhimit të Emergjencave njoftoi se Dam Edenville në lumin Tittabawassee ishte shembur, sipas Shërbimit Kombëtar të Motit.

Përmbytjet që kërcënojnë jetën janë duke lëvizur nëpër zonë nga prishja e digës. Paralajmërimi është në fuqi deri në orën 8:30 të mëngjesit të enjtes, dhe është për lumin Tittabawassee nga Diga e Sanford, në zonën e shkollës Chippawassee në Lindjen Qendrore të Midland County. Shërbimi Kombëtar i Motit paralajmëron se nëse jetoni në zona me shtrirje të ulët poshtë Digës së Edenville, duhet të zhvendoseni menjëherë në tokë më të lartë. Gjithashtu, mos u përpiqni të lëvizni nëpër rrugët e përmbytura.

Vetëm pas orës 8:30 pasdite, shpërndarja e qarkut tha që dështimi i Digës së Sanford ishte e menjëhershme. Deri të martën vonë, diga u shkel. Njerëzit poshtë rrjedhës së Digës së Sanfordit u tha që të kërkonin terren më të lartë menjëherë sepse ndikimi i situatës mund të ishte vdekjeprurës.
Në përgjigje të prishjes së digës, guvernatori Gretchen Whitmer lëshoi një deklaratë emergjente për Midland County.”Qendra Shtetërore e Operacioneve të Emergjencave tashmë është aktivizuar dhe plotësisht e angazhuar në përgjigje,” sipas një deklarate nga zyra e guvernatorit. “Zyrtarët shtetërorë nga departamentet e shumta kanë qenë në vend gjatë ditës. Ne do të ndajmë informacione shtesë, pasi të bëhen të disponueshme.”Dy shkolla u hapën për evakuuesit në zonën e Midland, rreth 140 milje në veri të Detroit, pas shkeljes së Damen Edenville. Diga mban mbrapa Liqenin Wixom.

Strehëzat për banorët janë hapur në të gjithë Midland County dhe do të qëndrojnë të hapura deri në njoftimin e mëtejshëm.

Shkolla e Mesme Midland në 1301 Eastlawn,
Shkolla e Mesme Meridian Junior në 3475 Rruga N. Meridian,
Shkolla e Mesme Bullock Creek në 1420 S. Badour,
dhe Qendra e Familjes West Midland në 4011 W Isabella.

“Nëse nuk e keni evakuuar zonën, veproni tani dhe merrni një vend të sigurt,” tha Whitmer. “Kjo është ndryshe nga gjithçka që kemi parë në Midland County. Nëse keni një anëtar të familjes ose të dashur që jeton në një pjesë tjetër të shtetit, shkoni atje tani. Nëse nuk e bëni këtë, shkoni në një nga strehëzat që janë hapur në të gjithë qarkun. Dua të falënderoj reaguesit e urgjencës, anëtarët e Gardës Kombëtare të Michiganit dhe Policinë e Shtetit Michigan në terren duke ndihmuar banorët të evakuohen. Qëndroni të sigurt dhe kujdesuni për njëri-tjetrin. “

You must be logged in to post a comment Login