Kalendari nudo Pirelli 2019,si çdo vit nuk zhgënjen: Nga Letizia Casta tek Gigi Hadid..

Një kalendar që nuk paraqet vetëm trupa, por jetë. Është kalendari Pirellit, The Cal 2019, i paraqitur te merkuren në Milano dhe i krijuar nga fotografi i modës skoceze Albert Watson. Katër muzat e portretizuara në 40 imazhet me ngjyra dhe bardh e zi të marra midis Miami dhe Nju Jork: aktoret Laetitia Casta, Gigi Hadid dhe Julia Garner dhe balerin Misty Copeland. Dhe katër “filmat e vegjël”, siç i quan ato Watson, të treguara në kalendar, katër histori në mes të ëndrrës dhe realitetit: Gigi jeton në Manhattan dhe është një zonjë e pasur e mbytur nga mërzia dhe vetmia, Misty është një balerin që kërkon sukses, Laetitia është një piktore që jeton në një studio të vogël, me partnerin e saj, Julia është një fotografe e re.

Në portretin që Watson bën për secilën prej tyre ka pak jetë të vërtetë. Duke u nisur nga tema e “ëndrrës si një reflektim mbi atë që unë do të jem dhe do të bëj nesër”, shpjegon Watson, “qëllimi ishte të eksploroni gratë dhe të krijoni një situatë që propozon një vizion pozitiv”. Në vitin e lëvizjeve feminist #metoo dhe qëndrimit të fortë kundër dhunës ndaj grave, edicioni i 46-të i The Cal 2019 nuk mund të ishte ndryshe. “Ka një mesazh simbolik: gratë bëjnë që të ndihet prezenca e tyre, ne jemi të rëndësishme dhe ne kemi gjëra të rëndësishme për të thënë – nënvizon Misty Copeland, një nga modelet – dhe ne kemi burra që na mbështesin në këtë”. Katër “modelet” bëhen kështu përkthyese të ëndrrave dhe ambicjeve dhe si në jetën e përditshme ato kanë pranë tyre burra të angazhuar ose miq, të cilët mbështesin dhe ndajnë angazhimet, zhgënjimet dhe sfidat e tyre. “Albert u përpoq të kapte diçka nga shpirtrat tanë më shumë se nga trupat tanë”, përfundon Casta.