Zbulohet “zona më vdekjeprurëse” në planet, asgjë nuk mund të mbijetojë

Shkencëtarët kanë zbuluar “zonën e vdekjes” më të madhe në botë deri tani. Në një zonë të madhe në Gjirin e Omanit, i cili mbulon një sipërfaqe prej rreth 80,000 metra katrorë, për shkak të mungesës së oksigjenit, pothuajse nuk ka jetë, sipas një studimi të botuar në gazetën Gjeophysical Research Letters.

“Hulumtimi ynë thotë se situata është më e keqe se sa kishim frikë. Më shumë nuk merr më oksigjen”, shpjegon Bastian Quest nga Universiteti Britanik i Anglisë Lindore.

Deri tani nuk dihej se sa shqetësuese ishte situata në zonë , pasi piratët dhe konfliktet në këtë rajon të Detit Arabik ndaluan kërkimin shkencor. Përmbajtja e oksigjenit në “zonat e vdekjes” në det është aq e ulët sa bimët dhe kafshët nuk mund të mbijetojnë.

Në disa zona, në një thellësi prej 200 deri në 800 metra, një zonë e tillë ekziston natyrshëm, por edhe ndryshimet klimatike dhe ndotja mund të çojnë në krijimin e tyre.

Niveli i oksigjenit në ujë ulet për shkak të ngrohjes së oqeanit, por mbeturinat dhe ujërat e zeza gjithashtu ndikojnë në reduktimin e tij,

You must be logged in to post a comment Login